La Banda del Conservatori Municipal de Música de Manresa, dirigida per Kiko Palacios, actuarà aquest dissabte a les 19:00h al Passeig de Pere III, davant del Casino, per oferir a la ciutat un concert amb les Músiques del Correfoc. Hi actuaran més de 60 músics, acompanyant els balls de les Bèsties del Correfoc, que aniran a càrrec del Xàldiga, Taller de festes.

El concert d'aquest dissabte es fa en el marc de les actuacions fetes en els darrers temps per tal de fixar i difondre les Músiques del Correfoc com a un element important del patrimoni cultural i festiu de la ciutat.

Les-musiques-del-Correfoc-de-Manresa

Per la seva singularitat i la seva difusió, les Músiques del Correfoc ja formen part indissociable del Correfoc i de la Festa Major de Manresa, i li aporten un caràcter singular respecte d'altres manifestacions de foc d'arreu. I han esdevingut patrimoni immaterial de la ciutat. Són reconegudes i interpretades per una gran part de la ciutadania i sonen en altres actes festius de la ciutat.

Les Músiques i les partitures del Correfoc, en un enregistrament digital

Per tot això, l'Ajuntament de Manresa va donar suport a la iniciativa de la Quants Band i de Xàldiga, Taller de festes, per editar un enregistrament de les Músiques del Correfoc de Manresa que inclogués les darreres composicions i una interpretació més propera a la creació inicial i més similar a la que es fa realment al carrer, durant la festa. També es va donar suport a fixar en un llibre digital les partitures, amb adaptació de Jordi González Marquès, per a que puguin ser interpretades per tothom qui vulgui.

L'enregistrament de les Músiques del Correfoc va ser possible gràcies als compositors Lluís Torán i Lluís Sarró, que es van posar a disposició d'aquest projecte, i també a Miquel Vilalta i la Quants Band; i a Carles Jódar i l'entitat Xàldiga.

L'objectiu de l'enregistrament és afavorir la difusió d'aquest patrimoni festiu i immaterial de la ciutat, la seva transmissió a generacions futures, la seva utilització per les persones que participen activament i fan possible el Correfoc, i facilitar el seu coneixement entre la ciutadania.

Antecedents de les Músiques del Correfoc

Des dels inicis del Correfoc de Manresa, l'any 1982, la música s'ha interpretat en directe. El músic i compositor Lluís Torán va ser-ne el creador.

El 1998 es va formar un nou grup per interpretar les músiques en directe a la Mostra del Correfoc. Eren músics manresans, en la seva majoria pertanyents a la Unió Musical del Bages, impulsats per Miquel Vilalta. Jordi González en va fer l'adaptació per a la nova banda amb uns arranjaments que van donar un caire diferent a les músiques, i que són els que s'han anat seguint fins ara. La nova formació es va convertir en una secció de la Unió Musical del Bages, que ha garantit la presència de música en directe a la Mostra del Correfoc.

L'any 1993 es va incorporar una nova imatgeria a la Mostra i es van afegir cinc noves peces musicals, incloses les de La Moscada Infantil. Una d'aquestes peces va ser composada per en Lluís Torán, l'autor de les primeres músiques del Correfoc de Manresa, i la resta per Lluís Sarró. Aquestes peces noves mai no s'havien enregistrat i va ser per això que es va creure necessari fixar en un màster sonor aquest patrimoni musical.

Finalment, el projecte es va dur a terme l'any 2012 gràcies a un ajut de la Diputació de Barcelona. L'any 2013 es va editar el CD per a que estigués a disposició del públic, i el 2014 es va publicar el llibre de les partitures.

Actualment, tant les partitures com les pistes sonores es poden trobar clicant enaquesta web

 

Noticia original | Manresainfo - Naciodigital

Les bèsties del Correfoc de Manresa ballaran aquest dissabte al Passeig Pere III
Etiquetat a:                                                                                            
Contact Form Powered By : XYZScripts.com
Facebook
Twitter
Instagram