Xàldiga Taller de festes es va fundar a Manresa la primavera de l’any 1983 a partir del grup de joves que l’any anterior havien organitzat el primer Correfoc de la ciutat de Manresa.

Els objectius de l’entitat, fixats en els seus estatuts són els de l’organització i col·laboració en l’organització d’actes festius i de festes populars i participatives a la ciutat de Manresa.

En compliment d’aquest manament, Xàldiga organitza el Correfoc de la Festa Major de Manresa, des de l’any 1982, la Mostra des de 1983, el Correaigua de la Festa Major des de l’any 1989, i la Moscada infantil des de l’any 2004.

Durant un temps, també va organitzar els actes del Carnestoltes de Manresa, entre els anys 1984 i 1987, la festa del Mullader dins dels actes de les Festes de la Llum, entre els anys 1989 i 1991 o les festes de cap d’any, obertes a tota la ciutat, entre els anys 1983 i 2000.

D’altra banda, ha col·laborat amb altres entitats i grups de la ciutat en l’organització de festes puntuals, com l’Avalot de les faves, l’any 1988, o la Xancada popular, el 1990.

Actualment, a banda de l’organització del Correfoc, de Mostra, del Correaigua i de la Moscada Infantil, grups i seccions de l’entitat participen i col·laboren en la cavalcada de reis, la Fira de l’Aixada, les festes de la Llum, i altres actes puntuals als quals se’ls demana la col·laboració, com per exemple l’espectacle d’inici dels actes de celebració a la ciutat de Manresa del tricentenari de la guerra de Successió.

Igualment, des de l’any 1986 compta amb un grup de diables i un grup de tabalers molt actius i que han participat en tot tipus d’actes arreu de Catalunya.

En l'àmbit editorial, Xàldiga va publicar l’any 2006 el llibre que porta per títol “El Correfoc”, número 1 de la col·lecció “El patrimoni festiu de Manresa”, promoguda per l’Ajuntament de Manresa.

Marc Torras

Contact Form Powered By : XYZScripts.com
Facebook
Twitter
Instagram