El Correfoc de Manresa és una festa popular de caire tradicional i participatiu que se celebra el darrer cap de setmana del mes d'agost dins els actes de la Festa Major.

L'entitat Xàldiga és la responsable d'organitzar el Correfoc, que té lloc per diversos carrers i places del barri vell i gira al voltant del foc, element tradicional de la cultura mediterrània.

Es tracta d'una festa d'origen relativament recent però que ha arrelat plenament i que es pot considerar com un dels actes tradicionals de la programació de la Festa Major. Aquest fet es deu, en part, a diversos factors que caracteritzen el Correfoc de Manresa i que li donen una especificitat i personalitat pròpies respecte d'altres festes similars. El primer a destacar és la gran varietat de formes i efectes que assoleix el foc al llarg de la festa gràcies a la diversitat de pirotècnia que s'utilitza i a la gran varietat de foc que es pot veure i gaudir durant el recorregut. Vinculat a aquest element, tambe cap remarcar la diversitat de la imatgeria i de personatges d'arrel tradicional que participen en en Correfoc, cadascun d'ells amb un tipus de pirotècnia pròpia. Un tercer element característic és el fet que, tot i estar concebut com una festa de caràcter unitari, el Correfoc s'estructura en dos actes diferents -tant en la forma com en el desenvolupament- que es fan en dos dies diferents: el dissabte de la Festa Major, en què té lloc la Mostra, i el dilluns, amb el Correfoc pròpiament dit.

Aquests elements esmentats fan que el Correfoc de Manresa sigui únic i molt diferent a la resta de correfocs i altres festes amb pirotècnia que es fan arreu de Catalunya i que el moment en què es fa sigui una de les dates claus del calendari festiu manresà i bagenc.

 

Fragment extret del llibre El patrimoni festiu de Manresa: El Correfoc. Text de Carles Jódar i Marc Torras.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com
Facebook
Twitter
Instagram